1 meter 99 en een beetje

Geschreven door:

Kuno Terwindt

Het was 1990, ik was 18.
Ik werd opgeroepen voor dienstkeuring in Deventer. Ik kwam daar tussen een paar honderd jongens terecht die allemaal precies zo oud waren als ik. Een vreemd gevoel, en ik vond het meteen niet leuk. Ik werd goedgekeurd en dat vond ik helemaal niet leuk. Ik wilde geen 14 maanden ‘kwijt raken’ want zo voelde het.

Nu was ik al behoorlijk lang en nog steeds aan het groeien 1.97, 1.98, 1,99. Ik wist dat je bij 2 meter lengte afgekeurd zou worden, dus ik besloot een herkeuring aan te vragen in de overtuiging dat ik de komende maanden die 2 meter zou aantikken. Nog 1 cm erbij en ik win 14 maanden.

De herkeuring werd geaccepteerd en ik moest voorjaar 1991 komen opdagen in een herkeuringstation in de Kol Six kazerne in Amsterdam. De keuring kwam dichterbij, maar de groei bleef steken op 1 meter en 99 centimeter. Nu had ik gehoord dat een mens in de ochtend altijd net iets langer is om dat het kraakbeen van het ruggenmerg iets inzakt als je staat. De herkeuring stond op een maandag gepland.

Het weekend voor de keuring ben ik met steun van mijn ouders 2 dagen lang, 48 uur in bed blijven liggen. Ik kwam er alleen even uit voor toilet en combineerde dat met aan een rekstok hangen. Om nog zekerder te zijn stootte ik mijn hoofd precies op de meetplek hard tegen de muur voor een bult van zeker een paar millimeter.

Op maandagochtend reed mijn vader de Volvo stationcar achteruit richting de voordeur. De achterbank was plat gelegd en ik ben horizontaal, liggend achter in de Volvo, van Arnhem naar Sloterdijk gebracht. Daar aangekomen werd ik voor de deur afgezet. Binnen in werd me verteld dat ik de rode lijn moest volgen en ik kwam in een lege ruimte met een stoel. Ik ging niet zitten maar liggen. Het hoofd van de indelingsraad kwam binnen, een kleine man en hij moest op de stoel gaan staan om mij goed te kunnen meten: Twee meter en anderhalve centimeter (2015mm!). Afgekeurd!

Ik belde mijn moeder op, die was dolblij alsof haar verloren zoon zou terugkeren van het slagveld.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes