Angstige tijden, blijvende indrukken

Geschreven door:

Henk de Smit

Als kind van 9 jaar had ik best wel gehoord over de dreiging van Rusland richting Europa om middels een oorlog land te veroveren om het Russische Rijk te vergroten. Maar deze kennis was als kind ver weg en wij werden er, denk ik, door onze ouders ook wel voor beschermd door er in onze aanwezigheid het er niet over te hebben. Sociale media was er zo wie zo natuurlijk nog niet.

Toch was er op enig moment (achteraf bleek dat in oktober 1962 te zijn) een periode, dat ik de angst overal voelde. Ik was toen 9 jaar. Mijn vader was beroepsmilitair en kwam toentertijd zaterdagmiddag thuis en moest dan zondagavond weer weg om zich bij de “parate hap” te melden voor zijn werk als instructeur.

Dat was een gewoonte en voor ons normaal, maar op enig moment stond er continu een plunjebaal bij ons in de gang. Ik kan mij niet goed herinneren of ik er zelf naar gevraagd heb, maar ik weet nog goed, dat ik er achter kwam, dat mijn vader onmiddellijk weg zou moeten als het verkeerd zou aflopen tussen de USA en de USSR. De zogenaamde Cuba crises.

Overal was dit het hoofdonderwerp van gesprek, bij visites, verjaardagen en leveranciers aan de deur (die had je toen nog) Kortom, dit nieuws beheerste toen de dagelijkse gang van zaken. Dit incident liep gelukkig goed af, maar de ook daarna bleef er toch altijd een dreiging hangen.

Mijn ouders gingen op enig moment toch weer op vakantie naar Duitsland. Ik was toen een jaar of 15/16. Ik kan mij nog goed herinneren, dat we in Goslar zaten en daar niet ver vandaan liep de grens met (voormalig) Oost Duitsland. Veel indruk heeft op mij toen de grenzsperre gemaakt, waar ook uitkijktorens stonden met grenswachten, die met verrekijkers naar ons stonden te kijken.

Dat heeft veel indruk op mij gemaakt, die beelden kan ik mij nog steeds heel scherp in mijn geheugen terug halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 22 oktober 1962 trad de crisis in volle openbaarheid toen president John F. Kennedy van de Verenigde Staten een felle rede hield[2] waarin hij de ontmanteling eiste van alle Sovjet-raketbases op Cuba en een blokkade aankondigde op alle militaire goederen naar het eiland; de Amerikaanse blokkade besloeg een gebied van ongeveer 80 kilometer, op internationale wateren, waarmee een boog rond Cuba werd gevormd. De staat van paraatheid van het Amerikaanse leger werd verhoogd tot niveau DEFCON-2, waardoor een onmiddellijk militair ingrijpen tegen Cuba mogelijk werd.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes