Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een ‘Korporaal 1’, die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde rang hadden. Het conflict escaleerde tot het punt waarop hij me een klap gaf in de werkplaats, zonder getuigen. Hij dacht ermee weg te komen, maar dat bleek een misrekening. De volgende dag moest ik bij de overste verschijnen, waar ik te horen kreeg dat ik overgeplaatst zou worden naar een ander onderdeel. Ondertussen was ik al begonnen met het inrichten van een woning en lag de vloerbedekking zelfs al. Het zal dus zowel mijn verloofde als mij veel geld kosten, maar het zal ook hem geld kosten, al weet hij dat nog niet. Ik heb eerst schriftelijk bevestiging van de overplaatsing afgewacht. Een andere kameraad van me zocht ook een woning daar, dus hij kreeg voorrang.

Meneer ‘Korporaal 1’, de zuipschuit, had die nacht nachtdienst, en zijn auto stond op de buitenparkeerplaats van het militaire complex. De avond voor mijn overplaatsing boorde ik een gat in een grote aardappel en stak deze in zijn uitlaat. Daarna duwde ik het spuitslangetje van een grote bouw-pur-schuimfles in het gat en spoot het schuim er helemaal in. Vervolgens gooide ik het bewijsmateriaal in een vuilnisbak in het dorp.De volgende ochtend vertrok ik met mijn plunjebaal in de kofferbak van mijn auto naar de nieuwe kazerne en werkplek. Daar heb ik me ingeschreven en gemeld op de werkplek, waar ik een oude bekende tegenkwam van een vorige lichting. Daarna verliep alles weer normaal.

Op een dag besloot ik iemand met mijn auto naar het station te brengen zodat die persoon de trein naar huis kon nemen. Maar wie tref ik daar? Mijn kameraad die mijn woning had overgenomen. Hij was daar met een militair busje om mannen op te halen. Hij schoot in de lach en zei: “Dat heb je goed opgelost, hij heeft zijn hele accu leeg gestart. Achteraf zat de purschuim tot voor in de uitlaatdemper. Bovendien was hij zo dom om het verhaal aan iedereen te vertellen die het maar wilde horen.” Ik haalde mijn schouders op en zei niets.

Na veertien jaar, ver verwijderd van het leger, vertelde ik hem dat ik het was. Hij barstte opnieuw in lachen uit, en ik natuurlijk ook.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes