DAF Jeep in de brand

Geschreven door:

Anoniem

Als dienstplichtig militair mocht (moest) ik in januari 1987 opkomen bij de Stoottroepen in Ermelo. Na een opleiding van 3 maanden, waarin we o.a. Russische tanks, vliegtuigen en voertuigen leerden herkennen werd ik boordschutter op een YPR. We gingen veel op oefening in Duitsland en we bewaakten de kernwapens met Amerikanen (zgn Site-wacht). ‘s Avonds ging ik veel sporten en af en toe een avondje uit in Harderwijk. Het was best leuk, maar ook wel erg saai.

Vooral een weekend wachtlopen vond ik verschrikkelijk. Tijdens de wachtronde over de kazerne in zo’n weekend zei de jongen met wie ik die ronde liep dat hij wist hoe je DAF Jeeps kon starten zonder sleutel. We zagen er bij de TD een paar staan en besloten het te proberen. Met behulp van zijn zakmes starte hij de DAF en ik deed hetzelfde bij een andere. Lachend crossten we over de parkeerplaats. Omdat we nogal verveeld waren botsten we voor de lol tegen elkaar. Het was dikke pret tot er uit zijn auto ineens een enorme steekvlam kwam. Ze stonden blijkbaar niet voor niets bij de TD. We probeerden het vuur te doven, maar dat lukte niet. We melden daarom via de portofoon dat we een brandend voertuig hadden aangetroffen en iemand hadden zie wegrennen. Hele kazerne in rep en roer, brandweer er bij, marechaussee erbij en de auto werd geblust. Na een verhoor door de MP mocht ik naar huis, na mij werd mijn partner in crime verhoord, maar inmiddels hadden ze zijn zakmes en routekaart in het autowrak gevonden. Het was dus duidelijk dat ons verhaal niet klopte. Ik werd dan ook bij mijn vriendin thuis van mijn bed gelicht en mocht met de MP mee naar Garderen. Koste me een nachtje cel en nadat ik voor de Krijgsraad was geweest (ik was toen al afgezwaaid) nog een flinke boete.

Nu een mooi verhaal op verjaardagen, maar toen de MP bij mijn schoonfamilue voor de deur stond was ik iets minder blij.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes