De BB, zonde van mijn (en anderen hun) tijd

Geschreven door:

Dick van Schouwen

In de jaren 70 werd ik opgeroepen voor de BB en ingedeeld bij de telecommunicatie. Toen ik door omstandigheden een gesprek met de leiding had heb ik mijn verbazing over die plaatsing uitgesproken. Met een chemische achtergrond en een opleiding bij het Reactorinstituut in Delft was het toch veel logischer dat ik bij de ABC dienst zou worden ingedeeld. Daar kon de leiding geen argument tegen inbrengen en dus werd ik opnieuw ingedeeld. Nu bij die ABC dienst, maar tot mijn verbazing als plotter. Dus niet om analyses uit te voeren. Daar was ik ongeschikt voor, vanwege een verminderd kleur onderscheidend vermogen. Curieus, want ik heb mijn biochemie opleiding zonder enig probleem met succes voltooid.

Later begreep ik de echte reden. De chemiekennis van de docent bij de opleiding lag op HBS niveau. Dus klaarblijkelijk was de BB-leiding bang voor goede, kritische vragen.

Toen ik bij de opleiding niet verscheen in uniform leverde dat opnieuw een conflict op. Een uniform tijdens oefening of in praktijk kan ik wel begrijpen, maar in een leslokaal ging dat mijn begrip te boven. Toen ik werd uitgefoeterd door een hogere BB’er repliceerde ik met de woorden “wij zitten hier onze tijd te verdoen om goed betaalde ambtenaren of gepensioneerden een extra inkomen te bezorgen”. Dat was een schot in de roos. De man was een gepensioneerde KLM vlieger.

Uiteindelijk moest ik weer op de burelen van de BB verschijnen. Na het gesprek vertelde de BB ‘er dat ik door de tuchtraad was veroordeeld tot een boete voor het niet verschijnen in uniform en dat die bij voorkomend verzuim zou worden verhoogd. De Tuchtraad !, mijn mond viel open. Toen was ik het zat. Ik vroeg een psychologische keuring aan en werd afgekeurd voor verdere dienst.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes