Dienstoproep (uit dagboek van Kees Eulink)

Geschreven door:

Ingrid Maan-Eulink

In augustus 1953 kwam voor Kees Eulink (mijn vader) zijn dienstoproep en moest hij zich melden. Hij was ingedeeld bij zijn tweede keuze, de verbindingstroepen van de Koninklijke Landmacht.
Op 6 augustus tot 25 september zat hij bij het 3e peloton van de 1-1 VBDT en daarmee begon zijn rekrutentijd. Als soldaat Eerste klas met legernummer 33.04.01.094 zat hij bij radiowagen KL4. Zijn eerste opleidingsplaats werd Nunspeet, op de Veluwe.

“Ondanks mijn bronchitis moest ik er toch aan geloven, maar ik voorspelde mijn ouders dat bij de eerste de beste aanval ik me bij de dokter zou melden om me af te laten keuren. Die aanval is nooit meer gekomen en daar was ik erg blij om!
De eerste weken waren erg zwaar. Er heerste een strenge discipline en er werd veel gesport.  Ook ’s nachts waren er veldoefeningen. De soldaten droegen de dikke uniformen van het Britse leger, omdat Nederland nog geen voorzieningen op dat gebied had. Dat wollen uniform moest tijdens het appél en het eten gedragen worden. Dat was geen pretje, want het was een zeer warm voorjaar.” Later, tijdens verjaardagen, keerde het thema ‘militaire dienst’ regelmatig terug en dan riep Kees altijd: “In Nunspeet heb ik tijdens die veldoefeningen niet alleen heide gezien, maar ook gevreten!”

Kees vond die eerste periode een leuke tijd waarin hij zijn kameraden, zijn ‘lotgenoten’, goed leerde kennen. Ze hebben vreselijk veel lol met elkaar gehad. “De eerste zes weken werd je omgeschoold van burger naar militair en daarna volgde een overplaatsing. Ik werd overgeplaatst naar Utrecht, voor de opleiding ‘Radioman Verbindingsdienst’. Het vervolg van deze militaire opleiding gebeurde in de toenmalige ‘Hojelkazerne’. Voor mij was dat een ideale overplaatsing, want met de trein was het naar Culemborg maar een kwartiertje. Soms ging ik ’s avonds naar een collega van de NIEAF om thuis bij hem te schaken of te helpen met fotograferen en ontwikkelen van foto’s, want hij was bedrijfsfotograaf en met een oude plaatcamera was het prachtig werken!”.

Bij de Hojelkazerne behoorde Kees tot Klasse 33/37, waar hij leerde om antennes op te zetten. Zo werkte hij daar o.a. met de AN/TRC 1-antenne en de zender/ontvanger ANG RC-9. Hij zat daar vanaf 25 september 1953 tot en met 10 juni 1954.

 

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes