Dienstplichtig tijdens de moord op Kennedy

Geschreven door:

Piet Verhaegh

Rond je 19 verjaardag kreeg je een oproep om gekeurd te worden voor militaire dienst. Je diende dan te verschijnen op een keuringsplaats, meestal een kazerne. Daar maakte je voor het eerst mee wat militair zijn inhield. Een strenge soldaat aan de poort, nog strengere soldaten met sterren en balken  binnen in de wachtruimte en dan de keuring. Enfin, ik werd goedgekeurd en de volgende vraag was, waar wil je dienen. Het gebruikelijke antwoord, bij de verlofgangers, was niet zo origineel. Ik durfde dat ook niet uit te spreken. Mijn voorkeur ging uit naar de luchtmacht. Dat leek me wel iets. Ondanks dat je 21 maanden moest dienen, ging mijn voorkeur hier naar uit. Je hoefde geen “zandhaas” te zijn. En vliegen leek me wel wat. Ook mijn lengte speelde mee, ze konden niet zo veel met kleine mannetjes. In januari 1963 moest ik opkomen in Nijmegen. Het was echt winter, er lag sneeuw , het was koud, maar op de kazerne was een echte ijsbaan. Hier bij het LIMOS werden we opgeleid tot echte soldaten. Ook de vijand was bekend, dat waren de Russen,en hun bondgenoten, die van de overkant van het ijzeren gordijn. Dat daar ook jonge mannen werden opgeroepen voor de dienstplicht was mij bekend. Maar ik kon er met de beste wil van de wereld en met de nodige fantasie geen vijand in zien. Zij hadden mij niks gedaan en ik ook niet aan hun. Raar eigenlijk. Maar we moesten wel, ze waren de “verkeerden “en wij de “ goeien “ . Vreemd eigenlijk. We kregen een militaire opleiding, maar omdat het zo streng winter was betekende dat voornamelijk in een klaslokaal zitten en luisteren. Natuurlijk eerst de rangordes van het Nederlandse leger. Welke wapens er waren, hoe je die moest onderhouden en schoonmaken. Allerlei zaken. Ook werd een uitleg gegeven hoe een en ander geografisch in elkaar zat, waar Rusland begon enz. Ook leerden we welke vliegtuigen ze hadden, die moesten we wel leren herkennen. En ook onze eigen vliegtuigen, ook dat moesten we weten. Een keer zijn we op oefening geweest, maar het was zo koud dat de helft van ons peloton ziek was en het bed “ strozak” moest houden. De andere helft van het peloton was bezig met ziekenverzorging. Als de Russen dat geweten hadden hoe ons deel van het leger er bij lag……. Halverwege de opleiding werd ik vrijwillig ingedeeld bij het Spookpeloton van de luchtmacht. Dit peloton trad op bij allerlei festiviteiten van de Luchtmacht. Wij deden tijdens een taptoe een 20 minuten durende show in geweerexercitie . Erg spectaculair. Zo spectaculair dat de Russen zich niet lieten zien.

En toen , op 22 november , we stonden klaar om naar huis te gaan op weekendverlof, kwam het bericht dat President Kennedy in Dallas was doodgeschoten. Grote paniek op de kazerne in Nijmegen, alle verloven werden ingetrokken . Is dit het moment dat er internationaal iets gaat beginnen. Wij wisten het niet en eigenlijk wist niemand het. Waarom moesten we blijven? Waarvoor? Wapens waren er niet, ja ons oud exercitiegeweer, dat was er , met losse flodders. En een flinke bajonet. De soldaten aan de poort hadden de helm op , en een rode band om de arm.  “  Wacht “ stond er op. Dat zal zeker indruk hebben gemaakt. Er gebeurde verder die dag niks bijzonders en het weekendverlof werd verplaatst naar zaterdag. Toch realiseerde ik mij op dat moment dat er echt wel wat aan de hand was in de wereld. Ondanks dat de afstand tot Rusland erg ver was, wist ik ook dat met de moderne middelen, vliegtuigen, de afstand snel te overbruggen was. De dreiging voelde je wel, maar je kon niet meer dien als je plicht. Toen ik naderhand op vliegbasis Eindhoven terecht kwam in het technisch squadron, alwaar ik een kantine functie had, voelde ik de dreiging nog meer. Maar onze commandant zei tegen mij, ook in de oorlog moet er koffie zijn. En na mijn periode ben ik gewoon afgezwaaid zoals dat zo mooi heette.

 

 

 

 

 

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes