“Dit zijn potverdorie onze jongens…!”

Geschreven door:

Willem Dijkema

De volgende militaire eenheden moeten onmiddellijk opkomen voor de herhalingsoefening Donderslag 10”.

Het is donderdag 10 oktober 1979. Om 07:00 uur klinkt dit bericht op de radio en wordt regelmatig herhaald. Er volgt een lijst eenheden die mij niets zei. Ik was vijftien maanden afgezwaaid als dienstplichtig ‘tijdelijk reserve tweede-luitenant’ na een jaar te hebben gediend in 41-Tankbataljon ‘aan het front’ bij de Oost-Duitse grens in Bergen-Hohne. Tot welke eenheid ik ’nu’ behoorde was mij niet bekend…

‘Donderslag’ moest bij de NATO-top aantonen dat reserve-eenheden (in dit geval 1500 man) binnen 24 uur paraat konden zijn voor inzet aan het ‘oostfront’. V.w.b. het Nederlandse leger waren er in die tijd ‘ernstige’ twijfels gezien het ‘langharig tuig’ waaruit de reservisten zouden bestaan…

Onder het motto ‘het zal wel’ ging ik gewoontegetrouw naar mijn werk. Om 08:30 uur wordt er door mijn vrouw gebeld naar mijn kantoor. “Ik heb zojuist een aangetekend telegram ontvangen van een militaire motorordonnans: Je moet onmiddellijk opkomen voor een oefening; in uniform!”. Ik vertel dit aan mijn baas en hij zegt zonder blikken of blozen: “Wegwezen Willem, wegwezen!”.

Dus ik naar huis, spullen opzoeken, uniform aan en de rest in de bekende plunjebaal. Het telegram zou mij ‘vrij reizen’ bieden in het openbaar vervoer. Op weg naar de bus kwam ik langs een bouwplaats. De bouwvakkers scandeerden al ‘lachend / honend’: ”Donderslaggie…, Donderslaggie…!”. De buschauffeur knikte meteen en zei: “Ga maar zitten hoor, succes!”. Aangekomen bij station Zwolle zag ik enkele ‘burgers’ zeulen met een plunjebaal; blijkbaar geen officieren maar ook opgeroepen voor deze oefening.

Ik ging netjes in de rij staan voor de balie, wachtend tot ik aan de beurt was. “Goede morgen! Ik kan vrij reizen op vertoon van dit telegram”. Achter de balie zit een jong meisje. Ze zegt “Dat is mij niet bekend meneer!”. Plotseling wordt ik, met plunjebaal en al, aan de kant geduwd door een hele stevige / kordate Zwolse dame die achter mij stond. Ze begint in plat Zwols te ‘schreeuwen’ tegen het meisje: “Waarom weet je dat niet???”. “Waar is je baas, je baas NU!”. “Wat een schande! Dit zijn potverdorie onze jongens die ons land moeten verdedigen!”. Het meisje wordt lijkbleek. Even later verschijnt haar baas die excuses maakt: “Sorry, sorry, gaat u maar hoor!”. Ik bedank de vrouw die nog maar nauwelijks bedaard is en vertrek naar het mobiliteitscomplex.

Daar aangekomen blijk ik de eerste officier te zijn van mijn eenheid / peloton. Één soldaat / chauffeur is er ook al: Een bekende van mijn voormalige peloton in Duitsland zit nu wéér bij ‘mij’! Samen gaan we onze voertuigen, radio’s e.d. uit de ‘mottenballen’ ‘verzamelen’. De daar aanwezige ‘burgers’ zijn blij eindelijk hun zorgvuldig geconserveerde spullen een keer te kunnen uitreiken! Intussen komen meer ‘oude bekenden’ binnendruppelen; een soort reünie… Onze colonne voor vertrek richting Duitsland stond keurig op tijd op de juiste locatie gereed voor vertrek! Aangekomen op een nieuwe ‘tussenlocatie’ op de Veluwe werden ook wij uitgebreid geïnspecteerd door de NATO-top op daadwerkelijke inzetbaarheid. Na twee dagen de hele handel weer ingeleverd en terug in de burgermaatschappij!

Het geheel van Donderslag 10 verraste de NATO-top in positieve zin, ook door met name de opkomst van maar liefst 82%!

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes