een dame van de BVD

Geschreven door:

willem schild

In 1982 was ik als beroepsmilitair de opleiding bij de Koninklijke marechaussee In Apeldoorn begonnen. Via Den Haag, waar ik 16 maanden militaire objecten zoals het Ministerie van Defensie en het Cathuis had mogen bewaken, werd ik geplaatst aan de grensbrigade Hoek van Holland. Ik ging hier intern, en mijn werk bestond er uit de paspoorten te controleren van mensen die Nederland in en uit gingen. In Hoek van Holland heb je namelijk een ferrydienst naar Harwich in Engeland. We zaten midden in de Koude oorlog en als er dan mensen kwamen uit de zogenaamde Oostbloklanden, dan werden wij geacht die paspoorten te fotograferen in onze paspoorthokjes, ook mensen met visums, veelal studenten uit Afrika die naar Moskou reisden gingen zodoende op de foto. Ik ben in 1987 daar weg gegaan, in 1989 viel de Berlijnse muur en ik vraag me dus af, wat er met al die duizenden foto’s gebeurt is, of die nog ergens bij de BvD liggen of wat dan nu heet de AIVD. Wat mij weer terug brengt in Hoek van Holland, want ik heb daar nog eens de militaire straf gekregen van 2 dagen licht arrest, dan mag je het brigadeterrein niet af.  Wat was er nou gebeurt? Ik was daar intern, had een eigen kamer, kast, wasbak, en heel af en toe kwamen er wel eens vrienden uit mijn geboortedorp naar de Hoek omdat je daar best wel leuk een biertje kon drinken. En, op een ochtend kwamen wij lichtelijk beschonken de koffieruimte in van de brigade en daar zat een gezelschap burgers met de dienstdoende wacht te praten. Ik zei toen gekscherend, omdat de vrouw van het gezelschap nogal klein was. “He, is dat de uitsmijter van Madurodam?”  Waarop wij de kamer werden uitgebonjourd en ik mijn roes ging uitslapen. Alleen had dit muisje nog een staartje, want een paar dagen later werd ik bij de brigadecommandant geroepen, en die vroeg of ik voorgaande opmerking had gemaakt. Ontkennen was er niet bij en ik zei dus ‘ja’. Waarop hij mij mijn straf mededeelde, want die ‘uitsmijter van Madurodam’ was namelijk een dame van de BVD die daar zat te wachten op een generaal van de Oost Duitsers, die zou namelijk met de ochtendboot aankomen, en zij zou hem gaan volgen.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes