Hamsteren en schuilen onder de trap

Geschreven door:

Deborah van Staveren

Het was ergens in de jaren ’70 dat mijn man Kees van der Wel regelmatig verplicht (op herhaling) naar bijeenkomsten van de Bescherming Bevolking moest. Helm op en Kees was weg. Hij moest onder andere burgers informeren wat de beste schuilplaats in hun huis was. De BB gaf aanwijzingen hoe burgers te helpen in geval van te verwachten calamiteiten. Het was zeer tegen Kees’ zijn zin in (die, geboren in 1930, de oorlog had meegemaakt) en hij sprak nooit over de bijeenkomsten zodra hij weer thuiskwam.

In ons huis in Den Haag was de beste schuilplaats onder de trap, niet in de kruipruimte waar tijdens de oorlog Kees’ oudere broer vaak schuilde als de Duitsers jonge mannen ronselden.

Onder de trap paste ik net met mijn 2 dochters, maar zonder stoelen. We kregen een lijst met wat voor houdbaar voedsel wij konden aanschaffen en natuurlijk veel flessen drinkwater. Ik hamsterde blikvoedsel, rijst, melkpoeder, zwarte thee. En erwten, bruine en witte bonen, sperziebonen, potten rode kool, potten appelmoes. Veel pakken droge kaakjes en bloem, die echter vrij snel vol mijten zat. In die tijd zaten er nog geen conserveringsmiddelen in etenswaren. En lege melkflessen, supergoed schoongemaakt om eventueel te vullen met water. Alles stond op planken met een gordijntje ervoor onder trap.

Het oefenen duurde nooit zo lang en de kinderen pasten zich er vrolijk bij aan. De hele straat deed natuurlijk mee en er was eigenlijk geen negatieve stemming, meer respect voor de manier waarop de gemeente dit aanpakte.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes