Ik wil nog niet dood!

Geschreven door:

Anoniem

Eind oktober 1962. Er dreigde een kernoorlog, tussen Amerika en Rusland. Een kernoorlog die de gehele wereld zou treffen.

Amerika plaatste raketten in Italië en Turkije, Rusland plaatste raketten op Cuba. Amerika eiste middels een zeeblokkade dat Rusland de raketten zou verwijderen. Hoofdrolspelers waren de Amerikaanse president John F. Kennedy en de Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov.

Eind oktober 1962 was ik 8 jaar, leerling van de lagere school, 3e klas. Ons gezin woonde in een woningwetwoning met tuin. Het gezin bestond uit moeder (1920), vader (1910), m’n zus (1947) en ik. M’n vader, zus en ik aten in de kleine keuken; m’n moeder “lijnde” en zat in de woonkamer. Met z’n drieën (z)aten we aan zo’n formica-tafel met een lichtgrijs oppervlak en verchroomde poten. Ongetwijfeld zal er een gesprek over de oorlogsdreiging hebben plaatsgevonden, tussen m’n vader, m’n zus en mij. Wat ik me herinner is dat m’n vader stelde “… dat als de atoombom valt, gaan we met z’n vieren op het tuinpad achter het huis staan en zijn we allemaal dood.”.

8 Jaar. Dood? Ik schrok, ik werd bang: ik wil nog niet dood! Ik wil nog niet dood!

De aanslagen op de Twin Towers (2001) resulteerden bij mij tot depressiviteit. Ik schakelde daarom hulpverlening in. De oorzaak van de depressie lag voor een deel in het tafelgesprek in 1962. Ik had altijd gedacht dat m’n vader mij niet de veiligheid had geboden die ik van mijn vader verwachtte; hij had moeten zeggen “Nee, dan gaan we onder de tafel liggen en dan zijn we veilig.”.Door de hulpverlening leerde ik echter dat m’n vader ons juist de grootste veiligheid zou hebben geboden: een onmiddellijke dood op het tuinpad (… als we al de tijd hadden gehad om daarnaar toe te lopen …) in plaats van een tergend langdurig proces van ziekte en ellende.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes