Koude oorlog Beverwijk

Geschreven door:

Carla Seelemeijer

Na de oorlog wilden mijn ouders “buiten” wonen. In Amsterdam in de hongerwinter was natuurlijk zwaar traumatisch. Ik werd geboren in december 1944, mijn ouders zaten in het verzet, dus onderduikers/Joden naar Drenthe brengen, de Waarheid rondbrengen, kalken in de nacht, februaristaking. Mijn vader vertelde niet alles aan mijn moeder, want als ze dingen wist zou dat gevaarlijk kunnen zijn. Dus het werd Beverwijk, dat was “buiten”, daar zou mijn moeder later een moestuin kunnen hebben (een luxe verlangen na de hongerwinter). Mijn vader begon daar een kapperszaak (nadat hij zijn accordeon had verkocht), eerst Herenkapper, later ook Dames.

De Waarheid werd aan de overkant van de straat gebracht (bij partijgenoten), want als het bekend werd dat hij lid was van de CPN zou hij geen klant overhouden, dus dat was geheim! Dus zo van de “ondergrondse” in het geheim “communist” zijn. In dat katholieke Beverwijk was dat het beste.

Daar hadden ze volgens mij toen nog nooit van voorbehoedmiddelen gehoord, allemaal grote gezinnen die in ‘zondagse’ kleren met hoedjes op naar de kerk gingen op zondag. Of (intern) naar de Bisschoppelijke Kweekschool (alléén voor jongens), en de ‘jongens’ en ‘meisjes’-school nog gescheiden waren. In Heemskerk was nog geen Openbare Lagere school, dus die kinderen moesten  daarvoor lopend uit Heemskerk naar Beverwijk. Op die Lagere school de “Noorderschool” hadden wij het een beetje moeilijk: wij kwamen uit het Montessori-onderwijs, dus mijn broer liep altijd gewoon de bank uit, hij werd altijd voor “rooie” uitgescholden: hij had namelijk rood haar! En ik werd altijd uitgescholden voor “uitslover” (ik zat op ballet). Kortom: wij waren in het Beverwijk van toen anders(denkenden).

Dit was een korte impressie van mijn koude oorlog: dus mond dicht!!! Nu vind ik het moeilijk om mijn mond (of pen) open te doen!!
De foto is ons gezin in Beverwijk rond 1950.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes