Alles inclusief de appelmoes smaakte naar jus

Geschreven door:

Anoniem

In de nazomer van 1981 begonnen met mijn dienstplicht. Het onderdeel waar ik diende was de Lichte Luchtdoel Artillerie in Wezep, Willem de Zwijger kazerne. De kazerne bestaat niet meer op het terrein zijn nu appartementen en hofjes.

Het kanon was een 40 lang 70, oftewel een loop van 2.80 meter en projectielen van 4o mm doorsnede. Met het kanon konden wij op luchtdoelen schieten maar ook op gronddoelen zoals Russische tanks. Wij leerden deze tanks herkennen aan hun silhouet, de T54 bijvoorbeeld die nu dus weer in Oekraïne wordt ingezet. De schietoefeningen vond ik heel interessant en best imponerend. In de lucht schoten we op een doek met een roos die achter een radiografisch bestuurbaar vliegtuigje hing. Ze hadden vanuit de leiding liever niet dat wij het vliegtuigje uit de lucht schoten. Op grond oefende wij door op een sloop auto te schieten met bryzant munitie.

Ook hebben wij de Amerikanen een korte periode afgelost voor het bewaken van de atoomwapens, kernkoppen opgeslagen in Nederland (Dus ja, Nederland heeft kernwapens op haar grondgebied). De bewaking was verder ook onderdeel van de Von Heutz brigade. Die verveelde zich wel eens en schoten daardoor wel eens op de wachttorens met kogelvrij glas. De inslag was duidelijk te zien in het glas.

De saamhorigheid binnen ons team was heel mooi en bestond uit jonge mannen met verschillende achtergronden. Verder heb ik onder andere geleerd om grote hoeveelheden alcohol te nuttigen. Ik heb nog 5 parachute sprongen gemaakt en de Vierdaagse van Nijmegen uit gelopen en bloed gedoneerd voor extra verlofdagen. Verder heb ik het nog gebracht tot Korporaal en kon ik eten in de onder officiers mess. Hier kon je zittend aan een tafel eten bestellen bij de Hofmeester een heel groot verschil met de kantine voor de manschappen waar je eten op je plateau met 3 vakken werd gekwakt waardoor alles inclusief de appelmoes naar jus smaakte.

Maar alles bij elkaar een ervaring die ik nooit had willen missen.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes