Onder ons viel de Muur: diensttijd op een scharnierpunt

Geschreven door:

Frank van den Heuvel

Ik moest in militaire dienst op 1 september 1989; 89-5 waren en zijn we. Achteraf een boeiende tijd. Twee generaties waren inmiddels opgegroeid met Koude Oorlog, IJzeren Gordijn, gewapende vrede en in zekere zin ook de dreiging van het ‘Gevaar uit het Oosten’. Mar de situatie had in zekere zin ook een stabiliteit. De wereld was bipolair en overzichtelijk. Wat dat betreft is de huidige multipolaire wereld met allerlei, ook wisselende, machtsblokken minder voorspelbaar, grilliger en ergens ook met meer risico.

In mijn diensttijd was de rol van de Sovjetleider Gorbatsjov prominent. Nieuwe wind en een situatie die alles in beweging zette. Zeker in de zogenaamde satellietstaten in het Oostblok; dat later bleek te bestaan uit talloze landen en regio’s met verschillende historie, religie en cultuur. Twee gebeurtenissen uit mijn dienstperiode blijven me dan bij. Allereerst 9 november. Wij zaten tussen twee militaire oefeningen door in de bar van de kazerne en zagen de Muur vallen. De Muur! Die we als definitief, als logisch, als onsloopbaar zagen. En toen, in korte tijd was deze weg. Voor ons al vreemd, maar wat denk je voor de vele beroepsmilitairen. Zij hadden in een opleiding aan de KMA of waar dan ook alles geleerd over het gevaar uit het Oosten. En toen bleek dat gevaar mee te vallen en de Muur snel om te vallen.

In maart, enkele maanden later, ging ik met vrienden uit mijn studententijd naar Leningrad. De stad die door de ontwikkelingen razendsnel veranderde. Iedere week waren er politieke gebeurtenissen aldaar en, lastig voor ons reizigers, iedere week werden straten en pleinen veranderd qua naam. Arme toeristen. Het boeiende was dat we de reis naar het communistische Leningrad geboekt hadden, aldaar in een ontluikende stad vertoefden gedurende een mooie en relaxte week, en een jaar later terugkeken op onze reis naar Sint-Petersburg. De oude naam was terug. De Hermitage heeft al deze fases overleefd. Teruggekomen op de kazerne had ik wat Leningradse parafernalia meegenomen: een beeldje van Lenin, een horloge met sterren en hamer & sikkel en posters uit de bijna voorbije Sovjettijd. Mijn collega-beroepsmilitairen waren in verwarring. Wat ik zag als vakantiesnuisterijen, zagen zij als ‘iets van de vijand’. Dertig-veertig jaar denken bleek voor hen ineens geschiedenis. Voor zich zagen ze de lessen over de vijand, de lessen over de KGB en de eindeloze oefeningen op Duitse laagvlakte.

In het najaar van 1990 eindigde mijn diensttijd. Postuum bleek deze periode een scharnierpunt. Zeker voor mezelf van student naar eerste baan, maar meer nog voor Europa, de wereld en heel veel mensen. De jaren daarna voor ING Bank deed ik zaken met landen in het voormalig Oostblok. Er waren geen muren meer.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes