Persoonlijke ontboezemingen over de Koude Oorlog

Geschreven door:

Frans van der Horst

Beste observatoren langs de lijn 1945-2023

Met Gorbatsjov leek het er even op dat ik – en daarmee wij – de Koude Oorlog definitief dan wel voorlopig achter mij kon laten. Dit temeer omdat het Warschau pact ter ziele leek te gaan en de NATO zich mogelijk uitgedaagd zou voelen om naar een Europa te streven met mogelijk uitzicht op een nader uitstel tussen Rusland en de VS.

Wij in het westen zagen primair een kans in de oude Sovjet Unie te penetreren door de NATO uit te breiden naar een aantal Oost- Europese landen. De inmiddels ontstane ‘goede relaties‘ met Oekraïne liggen mijn inziens in het verlengde hiervan. Eerder vormden Oekraïne en Moskou het politiek episch centrum van de Sovjet- Unie. Daarmee heeft het losweken van Oekraïne van Rusland een totale andere betekenis en een veel zwaarder gewicht dan die van de Baltische staten.

Op de een of andere manier realiseerde (de leiders van) de NATO zich niet dat deze aanpak traumatische gevolgen zou hebben voor de identiteit van (de leiders) van Rusland. Waarschuwingen destijds van de kant van Gorbatsjov cs in overleg tussen Europa en Rusland werden terzijde gelegd vanuit een hier ontbrekend historisch besef van de betekenis van deze waarschuwingen.

Ik, Frans van der Horst geboren in A’ dam in 1944, betreur dit alles uitermate nog. Met de huidige ontwikkelingen ben ik weer ‘terug‘ bij af, namelijk mijn onderliggende zorgen en soms angst daterend uit de tijd van de Koude Oorlog. Zo komen mijn herinneringen aan de invallen van Russische dan wel Sovjet- troepen in Hongarije en Tsjecho-Slowakije weer boven, alsmede die van de dreiging van interventie in Polen.

Er staat mij nog bij dat ik als katholieke jongen met veel andere gelovigen rond de inval in Boedapest in 1956 meermalen in de kerk zat om tezamen te bidden dat de te beginnen oorlog zich niet verder zal uitbreiden. Ook staan mij nog de dringende oproepen bij van ‘de opstandelingen’ over de radio vanuit Hongarije om militaire hulp te geven.

Mijn militaire dienst (1963- 1965) werd ook gekleurd door de Koude Oorlog, evenals de Cuba crisis; oefeningen in Duitsland in het pogen de potentiële Russen tegen te houden. Bij ons thuis verbleven meermalen vluchtelingen vanuit grensgebieden met Oost-Europa gedurende twee maanden om hier ‘aan te sterken‘. Met twee van hen hebben we nog steeds persoonlijke contacten.

Eind zestiger jaren en begin van de zeventiger jaren kan ik mij publicaties herinneren over de beleving van jongeren over de Koude Oorlog: de angst voor een derde wereld oorlog bleek groter dan andere zorgen van die jeugd in die tijd. Het leek erop dat die angst niet anders werd opgepakt dan het in de politiek, op school en in het leger te benadrukken dat NATO dusdanig sterk was dat de Sovjet Unie nooit een dergelijke oorlog zou durven te beginnen …..

Ik laat het even bij deze ontboezingen.

Groet !
Frans van der Horst
Frans.vanderhorst@maastrichtuniversty.nl

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes