Russen afluisteren

Geschreven door:

Henk Braakman

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog.

Transcriptie
Lichting 1956-6

Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens de koningin, om mij op 4 december (weer een goede timing) te melden op perron 4 van het Centraal Station te Amsterdam. Wanneer ik dat niet deed, dan zou ik opgehaald worden door de Militaire Politie (MP).

Dus 4 december naar het centraal station. Daar werd ik op een niet zo vriendelijke manier verwezen naar een klaarstaande trein. Deze trein vertrok naar een “onbekende bestemming”. Dit bleek station Ede te zijn. Na een loop van een half uur kwamen we bij de Elias Beekmankazerne. Ook daar werden we op barse toon gewezen op onze rechten, maar meer op onze plichten voor de komende tijd. De rekrutentijd. De militaire begintijd.

Na deze introductie kregen we een bed toegewezen. Het omhulsel van de ‘matras’ moest gevuld worden met stro. De opleidingstijd (rekrutentijd) was voor mij een groot feest. Want qua vakkennis wist ik alles al. Wij zaten bij de Verbindingsdienst. Makkie! Want ik had bij de PTT al heel de opleiding als telegrafist gevolgd.

Na mijn 12 maanden opleidingstijd (zgn. rekrutentijd) heb ik, voordat ik naar Gorinchem werd overgeplaatst, nog twee maanden bij Ambonese korporaals op de kamer gelegen. Daar is mijn liefde voor Indonesisch eten ontstaan. Vooral de op houtskool eigengemaakte satés kregen mijn voorkeur. Heerlijk!

Na 18 maanden moest ik mij op 4 mei 1958 melden op de Citadelkazerne in Gorkum. Gorkum bleek Gorinchem te zijn. Evengoed voor mij als Amsterdammer een onbekende stad. Wat waren de bedden daar (met een echte matras) heerlijk om te slapen.

In Gorkum (in de volksmond zo genoemd) moest ik werken op de ‘Vijfde Uitgang’. Na lang vragen en zoeken naar deze ‘uitgang’, kwam ik bij een gebouw, met een deur met een rooster ervoor en alleen een bel rechtsboven. Na het drukken op die bel ging de deur open en weer dicht. Een luikje ging open en er werd gevraagd wie je was. Na het noemen van je naam, rang en legernummer, werd je gezegd, in welk hokje je moest werken.

De binnendeur ging open en je ging naar het hokje met het nummer dat je toegewezen was. De deur werd centraal geopend en gesloten. Op de tafel stond een ontvangsttoestel met daarnaast de aanwijzing, welke bandbreedte je moest afluisteren. Nadat je tijd erop zat werd de deur geopend en kon je er weer uit. Wat je gehoord had en opgeschreven moest je laten liggen. Dan ging door de centraal geopende deur naar buiten. Maar eerst weer na je naam, rang en legernummer genoemd te hebben.

Na mijn verplichte diensttijd van 24 maanden heb ik nog vrijwillig voor 24 maanden als Kort Verband Vrijwilliger (KVV-er) gediend. Vanwege de premie die je bij het ‘afscheid’ kreeg. Tweeduizend gulden. Een hoop geld voor iemand die wilde trouwen. Na deze ‘intake’ moest ik mij melden in Bergen op Zoom. Daar kreeg ik het commando over een mobiel luisterpost, inclusief een chauffeur, een aggregaatbediende en twee andere soldaten.

Met deze auto werden we naar diverse bestemmingen ‘gebracht’. Alleen de chauffeur wist waar we heen gingen. Later bleken dit de plaatsen Ommen (op een boerderij), Den Oever (op een fort)  en Keizersveer te zijn (op de kazerne aldaar). Achteraf ben ik te weten gekomen, dat dit ook een rijdende ‘spionagewagen’ was. Wij luisterden evenals in Gorkum het Russische leger af. Maar dat wisten wij natuurlijk niet. Nu wordt dat nog steeds gedaan, naar men zegt, in Eibergen.

Het was voor mij een spannende tijd, maar wel leerzaam. Je leerde kameraadschap en samenwerken. Nadat ik weer burger was, moest ik daarom weer wennen aan de ‘ik-maatschappij’.

Naschrif
Dit is het verhaal van Henk Braakman. Toen hij hoorde dat de verhalen uit de Koude Oorlog verzameld werden op internet, heeft hij een handgeschreven brief gemaakt en die aan mij gegeven om het verhaal op internet te zetten, want hij is 86 jaar oud en heeft zelf geen internet. Het was een keurig geschreven brief en ik heb die 1:1 overgenomen.

Henk heeft dus gediend in de radio-afluisterpost In Gorinchem, gelegen aan de straat, die Vijfde Uitgang heet. Het betreffende gebouw staat er nog steeds aan de Vijfde Uitgang in Bastion 11 van de vesting Gorinchem. Deze luisterpost is in 1955 in bedrijf gesteld door het 105 Radioverkenningbataljon.

De nieuwe indeling van het reeds bestaande gebouw was speciaal ontworpen in verband met het handhaven van de geheimhouding. Daarom was er ook het door Henk beschreven centraal bediende systeem met elektrische deursloten geïnstalleerd. De mensen mocht niet meer weten, dan strikt noodzakelijk voor het uitvoeren van hun taak. En dan nog moesten zij een eed van geheimhouding afleggen en een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Toen Henk er in 1958 bij kwam, was sinds 1957 de naam gewijzigd in 905 Radiocompagnie.

Een bijzonder Koude Oorlogsverhaal, denk ik.

Met vriendelijke groet,
Hugo Ouwerkerk
Werkgroep Vesting Gorinchem
Onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Gorcum

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Plotter bij de Korps Luchtwachtdienst

Tussen 1962 en 1964 ben ik, P.J.M (Nel) Winkelman opgegroeid in het oude noorden van Rotterdam, plotter geweest als reserve bij het luchtwachtcentrum in een grote bunker in Rotterdam. De korps Luchtwachtdienst (KLD) werd op 1 maart 1950 opgericht als onderdeel van...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes