Verliefd op Uta uit de DDR

Geschreven door:

Paul Uitdenbogaard

Ik ben geboren in 1962 en was 22 jaar oud. Ik studeerde politicologie in Rotterdam en was betrokken bij de vredesbeweging. Ik ging vrijwilligerswerk doen in Szeged in Hongarije. Ik had nog nooit iets met een vrouw gehad. Tijdens dat vrijwilligerswerk ontmoette ik Uta uit de DDR. Hoewel de situatie lastig was met aparte slaapzalen werden wij verliefd. Na afloop van het vrijwilligerswerk in Szeged kregen alle vrijwilligers een vakantie van een week aangeboden in Budapest en daar ging het tussen Uta en mij helemaal los. Steeds waren we samen. We spraken ook over politieke zaken en dachten daar ongeveer hetzelfde over. Zij was kritisch op de DDR staat. Hoewel ze niet kerkelijk was ging ze naar kerkdiensten om een ander geluid te horen. Op de laatste avond in Budapest zei ze mij dat alle brieven die wij zouden gaan schrijven gelezen zouden worden door de Stasi. Ik moest haar beloven dat ik daar geen rekening mee zou houden. Eenmaal terug in Nederland deed ik dat natuurlijk wel, maar in Budapest beloofde ik het.

Ruim een jaar nadien hebben we elkaar geschreven. Zij nodigde mij nog een keer uit haar te bezoeken in de DDR. Ik deed een visumaanvraag, maar die werd natuurlijk afgewezen. Ik was toen zo teleurgesteld dat ik het contact verbrak. Na de muurval hebben we een tijdje via internet contact gehad, maar zij was toen getrouwd en ik was alleen, dus dat paste niet.

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes