Wat gebeurt er?

Geschreven door:

Anoniem

In oktober 1960 kwam ik op in Amersfoort bij de geneeskundige troepen. Ik kwam vers van school en had voor mijn examen veel over de eerste en tweede wereldoorlog gelezen. Vastbesloten om niet ten onder te gaan aan kadaverdiscipline, meldde ik mij aan. Na de rekrutentijd verhuisde ik naar de kadercompagnie voor een opleiding tot hoofd-ziekenverzorger met een stage in het militair hospitaal in Den Haag als sluitstuk. Daarna naar de parate hap: de Vbpcie van het 11 Gnk Bat in legerplaats De Wittenberg. Ik werd gedetacheerd in het Kantonnements Ziekenverblijf, moest mee met oefeningen en had “never a dull moment”. Hoogtepunt was het verblijf in La Courtine in de zomer van 1961. Eind augustus zouden we worden afgelost door de 4de divisie. Maar dat ging niet door. Half augustus verrees de Berlijnse Muur en liepen de politiek spanningen op.
Aan het eind van de dag dat alles ingepakt stond om de volgende dag op terugreis te gaan stonden we op het appèl. De CC dankte iedereen voor de inzet en we gingen aan tafel. Maar nog voor de soep was opgediend stonden we weer op appèl. “Vertrek naar Nederland voor onbepaalde tijd uitgesteld ” Gingen we terug naar huis en meteen door naar Duitsland was de vraag. Weer terug aan tafel hoorden we vanuit een andere ruimte een lied: O was ik maar bij moeder thuisgebleven… Alle rangen zongen mee. Onvergetelijk!

Verhalen

Moord op Kennedy

In de nacht van 22 november 1963 was ik op patrouille in Büren Duitsland. Mijn chauffeur en ik schrokken ons te pletter toen er opeens een tank voor ons stopte. Gelukkig bleken het Engelsen te zijn, die ons vertelden, dat president Kennedy was doodgeschoten. Een...

Bij de Koninklijke Marine tijdens de Koude Oorlog

Op 17 augustus 1970 ben ik in dienst van de Koninklijke Marine getreden. Het heetste punt, de Cuba crisis, was al geweest maar de dreiging van een kern oorlog was nog steeds aanwezig.  Als 16 jarig jochie was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond alles nog spannend....

Russen afluisteren

Brief van Henk Braakman, ontvangen op maandag 13-11-2023. Het betreft zijn belevenis van zijn diensttijd in de Koude Oorlog. Transcriptie Lichting 1956-6 Op 4 mei 1956 (wat een timing) lag er op de deurmat bij ons thuis een enveloppe met daarin een ‘bevel’ namens...

Conflict en komische wraak

Bij het militaire onderdeel waar ik was geplaatst, werkte ik op een technische afdeling onder leiding van een 'Korporaal 1', die bekend stond als een zuiplap die dacht dat hij de baas was. Op een dag kregen we een conflict over een handeling, terwijl we dezelfde...

Sloepvaren & Nieuw Guinea

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af rond de jaren 1955 in de Aziatische archipel en net daarbuiten. Ik kwam op als dienstplichtig matroos in Hollandsche Rading naar de Marine kazerne. Daar werd ik binnenste buiten gekeerd en voorzien van de nodige uitrusting,...

Geheimzinnige schepen

In het begin van de 1950-er jaren hebben er een paar jaar een tweetal passagiersschepen in de Numansdorpse Veerhaven gelegen. Niemand wist waarom ze daar lagen en van wie ze waren. Het was allemaal heel geheimzinnig. Veel verhalen deden de ronde over het doel van...

Van Kanonnier tot touringcar-chauffeur

Geboren in augustus 1960, dus opgegroeid in de jaren 60 en 70, kregen wij te horen van de atoombom. En nog erger, de waterstofbom en de Russen. Niet dat ik er bang voor was, want met Den Helder dichtbij wist je dat als er zo'n grote bom zou vallen ook wij de klos...

Mijn jongenskamer ……

Een foto van mijn jongenskamertje. Het is door de tijd een wazig beeld geworden. Ik weet nog dat ik het maakte met mijn eerste fototoestel, een Agfa Clack, gekregen voor mijn vijftiende verjaardag in 1961. Ja ik ben van 1946. Dat fotootje illustreert de...

De Stingerbol

Ik ben als instructeur en opleidingsontwikkelaar van 1992 tot en met 1995 werkzaam geweest als in de Stingertrainer te Ede. In de stinger trainer werden schutters opgeleid van de Landmacht, Luchtmacht en Mariniers. De bol is van binnen voorzien van projectie...

Deel je eigen verhaal

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Auteur gegevens

Vul hieronder je contactgegevens in, zodat de afzender van dit verhaal juist is.
Wordt niet gepubliceerd
10 cijfers
Mijn auteursnaam mag

Schrijf je verhaal

Inhoud
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Dit mag een jpg, jpeg, png of gif bestand zijn van max. 1Mb.
Locatie bij dit verhaal
Selectievakjes